Viser arkivet for november, 2010

La det bli morgen

Noen tanker etter besøket i Israel og Palestina i november 2010.

“La det bli morgen” heter en bok skrevet om livet som arabisk minoritet i Israel. Tittelen oppsummerer det mange av oss føler når vi tenker på det palestinske folket og konflikten i midtøsten.

Første gang jeg fikk besøke Israel og Palestina var i 2006. Det var samtidig som krigen mot Libanon. Da vi var inne på vestbredden fikk vi beskjed av det norske representasjonskontoret om å forlate området. De ventet en israelsk militæraksjon. Våre nye palestinske venner måtte bli igjen. Seinere det året besøkte vi Gaza. Et fattig folk som jevnlig var blitt bomba av israelske kamphelikoptre skulle snart oppleve borgerkrig og en ny voldsom krigføring fra det mektige Israel. Fra da jeg første gang besøkte Palestina og Israel og fram til i dag har den ekstreme høyresiden i israelsk politikk vunnet valg, bosettingene har vokst, palestinerne i Jerusalem har fått det enda mer vanskelig, muren har blitt lengre, Gaza har blitt omgjort til verdens største fengsel, unge palestinere er satt i fengsel av Israel uten dom og palestinsk økonomi har blitt knust. Likevel lever palestinerne videre. De åpner nye butikker og kafeer. De fortsetter å gå på skole. De engasjerer seg.

Fredsprosessen er nå inne i en kritisk fase. President Abbas har gjort det klart at de ikke vi forhandle med Israel hvis byggingen av nye bosettinger ikke stanses. Det skulle bare mangle. Israel har vist med all tydelighet at de ikke retter seg etter internasjonal lov og rett. De bryr seg lite om hva verdenssamfunnet krever av dem. Betyr det at alt håp er ute? Nei, bare spør palestinerne om det. Ingen der vil si at de har gitt opp. De har fortsatt håp om fred, at det endelig blir morgen i det palestinske landet deres.

Jeg tror Norge kan spille en rolle. Vi har nære bånd med søsterpartiet vårt i Fateh og vi tilhører ikke stormaktsblokkene. Vi kan ikke løse konflikten alene. Men vi kan bidra med ideer og våre erfaringer fra alle de årene landet vårt og partiet vårt har engasjert seg i konflikten.

Noen bilder jeg tok på turen;

Moské, Jesu grav, palestinske skolebarn i Hebron, møte med Statsminister Fayyad og President Abbas, midtøsten-utsending Tony Blair og rasistiske skjellsord mot palestinerne.

Til kamp for likestilling!

Les også mitt innlegg om foreldrepermisjon på Dagsavisens nye meninger her

Reformlusta i oljeriket - intervju med Frihet

Publiserer et intervju med vår svenske søsterorganisasjon, SSU sitt medlemsblad, Frihet. Tema er fordommer, EU og oljepengene for å nevne noe.

Reformlusta i oljeriket
skrevet av Daniel Mathisen

AUF, det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Norge, valde nyligen sin första öppet homosexuella ordförande. Nu vill förbundet driva på för nya reformer.
- Norge ska bli en röst för internationell solidaritet, säger Eskil Pedersen, ny ordförande.

Eskil Pedersen satt och tryckte i ett rum bakom själva kongresslokalen minuterna innan resultatet från valet av ny ordförande offentliggjordes. Strax därefter fick han ett sms: han hade vunnit ordförandestriden. Med två rösters skillnad.
- Jag var extremt nervös och kunde knappt sitta stilla. När resultatet väl släpptes blev jag förstås oerhört glad, men också ödmjuk inför uppgiften.
- För att visa att jag menar allvar med att leda hela förbundet valde jag att tillsätta min motståndare som vice ordförande. Dessutom kommer jag att besöka alla hundra klubbar inom ett år, säger han.

Han har tidigare varit aktiv i regionen Telemark, närmare bestämt i staden Skien, och är stolt över att vara AUF:s första ordförande som är homosexuell.
- Det är viktigt att mångfalden i Norge även avspeglar sig i de politiska församlingarna. Här i Oslo, där jag bor, är det förhållandevis tolerant men i glesbygden kan det vara väldigt inskränkt.

Hvis du er interessert i å lese mer kan du sjekke ut resten av intervjuet her

Legg ned pelsdyrnæringa!

Mange reagerer kraftig på bildene fra norske pelsdyrfarmer som viser at dyr i fangenskap lider. På politisk kvarter mandag 1.november lovte jeg kamp fra AUF for at Arbeiderpartiet og det politiske Norge går inn for et forbud mot pelsdyroppdrett.

Pelsdyroppdrett er uetisk, og det er også dårlig og ulønnsom næringspolitikk, fordi vi må subsidiere driften.

Sjekk ut debatten på politisk kvarter mot landbruksministeren her; http://nettradio.nrk.no/default.php?kanal=p1

søk på “politisk” og velg Politisk Kvarter 1.november 2010.